Un detinut din Penitenciarul Arad, condamnat la 17 ani de inchisoare pentru uciderea scriitoarei hunedorene Magdalena Kuhn, a devenit cosmarul instantelor de judecata din capitala Banatului, dupa ce a declansat zeci de procese civile si penale din spatele gratiilor.
Radu George Oprea, de 37 de ani, din Deva, de profesie zidar, a fost condamnat la ani grei de inchisoare dupa ce, in 9 august 2001, a ucis-o pe Magdalena Kuhn, o tanara poeta care abia implinise un sfert de veac. Criminalul si-a atras victima in subsolul unui bloc, unde a legat-o de maini si de picioare, dupa care a strangulat-o, iar cadavrul l-a acoperit cu petale de trandafiri.
In urma expertizei medicale efectuate la vremea respectiva, specialistii au stabilit ca Oprea “prezinta elemente de dilema intre dragostea celesta si cea terestra”, dar ca la momentul omorului avea discernamant asupra faptelor sale si, in consecinta, poate sa raspunda penal. Dupa un scurt popas in Penitenciarul Timisoara, criminalul a fost intemnitat in Penitenciarul Arad, de unde a si inceput o campanie furibunda de procese impotriva persoanelor incomode, a institutiilor statului, dar si a unor organisme ale Uniunii Europene.
Daca la inceput s-a limitat la intocmirea de cereri ce vizau intrerupere executarii pedepsei (dosar 6790/59/2005), ulterior s-a napustit asupra directorilor penitenciarelor Timisoara si Arad, Georgica Alexeev si Dan Halchin, Ministerul Justitiei, Administratia Nationala a Penitenciarelor, Penitenciarul Jilava, Avocatul Poporului, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Compania Nationala Posta Romana, Guvernul Romaniei, Parlamentul Romaniei, Presedintia Romaniei, Ministerul Finantelor, Ministerul Sanatatii, Corpul de control al Primului Ministru, Consiliul Europei si Comisia Uniunii Europene si Agentia UE pentru Drepturi Fundamentale (dosar 1530.1/108/2007).
Criminalul Radu George Oprea, reclamant in 125 de dosare
In majoritatea sesizarilor si plangerilor penale, Radu George Oprea reclama pretinse abuzuri ale gardienilor si directorilor inchisorilor, dar si drepturi constitutionale ce i-ar fi fost refuzate. Mai mult, in mai multe dosare, printre care si cel cu nr. 4592/30/2012, aflat pe rolul Tribunalului Timis, criminalul someaza diferite institutii, printre care si Secretariatul General al Guvernului, sa-i comunice anumite informatii de interes public.
“Este de notorietate faptul ca detinutii inventeaza, fabuleaza. Consider ca stiu ce se intampla in inchisoarea pe care o conduc si sunt sigur ca nimic nu este adevarat. Detinutii care reclama sunt cunoscuti ca fiind mai dificili, au fost condamnati pentru infractiuni grave”, spunea fostul director al Penitenciarului Arad, Dan Halchin, ca raspuns la seria de reclamatii si sesizari pornite din celula lui Radu Oprea.
La un moment dat, stabilimentul de la Arad a intrat in atentia justitiarului Nati Meir, care parea atras de dezvaluirile detinutilor despre torturi si alte abuzuri ale gardienilor, insa demersurile sale investigative au fost curmate brusc de propria condamnare la inchisoare intr-un dosar de coruptie. Principalul motiv pentru care condamantii inventeaza tot felul ce cauze il constituie obligatia data de lege ca reclamantul sa fie prezentat in instanta la fiecare termen. Condamnatul este citat la Penitenciarul Arad, iar de acolo se plimba la fiecare cauza pana la Timisoara unde se judeca procesul…
“Campionul actiunilor civile si plangerilor penale inregistrate pe rolul instantelor de judecata din Timisoara este Radu George Oprea, un detinut care-si ispaseste in Penitenciarul Arad o condamnare pentru omor, care este parte in nu mai putin de 125 de dosare. Se reclama regimul de detentie si pretinse abuzuri ale gardienilor, dar se ataca si diverse hotarari in instantele de contencios administrativ. Cred ca nu trece o saptamana fara o alta cerere sau plangere de la Radu Oprea”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Timisoara, judecatorul Cristian Pup.
Conform evidentelor de pe portalul just.ro, Radu George Oprea este reclamant in 28 de dosare aflate pe rolul Judecatoriei Timisoara, 17 – Tribunalul Timis si nu mai putin de 80 la Curtea de Apel Timisoara. Sa mai spunem ca toate plangerile inregistrate pe rolul instantelor de catre detinutul din Arad sunt judecate cu maxima atentie si obiectivitate, fapt confirmat si de decizia magistratilor din dosarul 608.1/108/2008, unde s-a dat dreptate reclamantului, in dauna conducerii Penitenciarului Arad. Obiectul actiunii a fost legat de refuzul conducerii puscariei din orasul vecin de a solutiona o anumita cerere formulata de detinut.