TIMISOARA. Proprietarul unui imobil de pe strada Mures, din Timisoara, a declansat un adevarat razboi al reclamatiilor impotriva unui executor judecatoresc, dupa ce a aflat ca-si poate pierde casa in valoare de 150.000 de euro din cauza unei datorii de doar 3.000 de lei.
Memoriul sau, trimis Corpului de Control al Primului Ministru, in care a relatat cu lux de amanunte imprejurarile in care a intrat in litigiu cu un vecin si cursul neverosimil al dosarului prin instantele de judecata, a fost indreptat spre oficialii Ministerului de Justitie cu recomandarea ca problema de la Timisoara sa fie solutionata in cel mai scurt timp. Asa se face ca, zile trecute, inspectorii ministeriali au venit la Timisoara pentru a verifica modului in care, pentru cativa lei de buzunar, se poate executa silit o ditamai casa.
„Domnul executor s-a suparat pe mine, m-a tot cautat sa ne intalnim, sa discutam, dar acuma nu mai am eu timp de domnia sa! A fost o vreme cand ma tinea, disperat, la usa cabinetului si apoi imi spunea ca executarea nu poate fi oprita, asa ca nu mai avem ce discuta acuma. Vom vedea rezultatul controlului de la minister si solutia judecatorilor de la recursul din 4 decembrie, dupa aceea vom mai vedea ce avem de facut”, spune Victor Popa, proprietarul imobilului luat in vizor de executorul judecatoresc.
Totul a pornit de la un gard care ocupa 30 de centimetri din gradina vecinului
La sfarsitul lunii august 2012, Societatea Civila de Executori Judecatoresti Craciun Cristian si Chiru Marius a anuntat, printr-o publicatie de vanzare, ca in data de 18 septembrie 2012, la ora 12, urmeaza sa fie scos la licitatie imobilul de pe strada Mures nr. 42. Pretul de strigare era 107.325 de euro, fara TVA, adica cu 25% mai mic decat cel din raportul de evaluare, de 143.100 de euro, intrucat era al doilea termen de licitatie. Dosarul executional 140/2012 avea la baza trei o sentinta din luna ianuarie 2010 a Judecatoriei Timisoara si doua decizii civile, ale Tribunalului si Curtii de Apel, dar si un proces-verbal de stabilire a cheltuielilor de executare. Conform documentului, imobilul constand din casa si teren intravilan in suprafata de 374 de metri patrati se vindea pentru recuperarea unei sume totale in valoare de 15.064 lei. Din ce era formata aceasta datorie?
„Debitorii Popa Victor si Popa Ileana datoreaza creditorilor Kiss Andras si Kiss Ana urmatoarele sume: 3.000 de lei cheltuieli de judecata, 7.812 lei onorariu executor judecatoresc, pentru obligatia de a face si recuperare creanta, 1.500 de lei onorariu avocatial si 2.572 de lei cheltuieli de executare silita”, se mentioneaza in publicatia de vanzare, din care reiese ca, pentru recuperarea unei datorii de 3.000 de lei, executorul percepea peste 10.000 de lei.
„Nu-mi venea sa cred ca am ajuns in situatia asta, adica sa-mi pierd casa, de la o simpla discutie in contradictoriu cu vecinul. Practic, dupa ce a cumparat casa de langa noi, vecinul a facut nu stiu ce masuratori si m-a anuntat ca gardul meu e vreo 30 de centimetri pe proprietatea lui. Initial am ras, pentru ca asa e gardul de cand stam acolo, adica de peste 30 de ani. Cand am vazut ca omul nu glumeste si ne ameninta cu procese, am mutat gardul mai spre noi. Din pacate, era deja prea tarziu. Ne aflam in plin proces si am pierdut, cu cheltuieli de judecata de 3.000 de lei. Ne-am opus sa platim atat de mult, dar toata povestea a ajuns la executorul judecatoresc, care ne-a somat sa dam banii altfel ne vinde casa. Am tergiversat datoria, nu aveam atatia bani in casa, si intre timp am primit instiintarea cu scoaterea casei la licitatie publica. Am facut rost de cei 3.000 de lei, i-am dat vecinului, dar nu mai puteam sa-l oprim pe executor, care-si voia si el onorariu de peste 10.000 de lei. in stadiul asta am inceput sa sesizez institutiile statului, Corpul de Control al Primului Ministru si Ministerul Justitiei. Ne-am dat seama ca suntem pierduti, mai ales ca asociatul executorului judecatoresc Cristian Craciun este fost procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara”, ne-a povestit Victor Popa. El a contestat si expertiza imobiliara prezentata de catre executorul judecatoresc, spunand ca la el acasa nu s-au facut nici un fel de masuratori.
„Secretul profesional ma impiedica sa va dau detalii despre acest caz!”
In data de 4 decembrie, Curtea de Apel Timisoara judeca recursul contestatiei la executare promovat de proprietarii casei de pe strada Mures. „Speram sa castigam, altfel vom fi evacuati in prag de iarna! M-a sunat cineva de la Corpul de Control si mi-a spus sa stau linistit ca totul se va rezolva, dar, parca, tot nu pot sa ignor situatia in care ma aflu. Domnul executor m-a chemat sa discutam, dar ce mai e de spus! I-am reprosat ca nu-si respecta juramantul depus la intrarea in profesie si ca este interesat de scoaterea casei la licitatie publica”, mai spune Victor Popa.
De cealalta parte, executorul judecatoresc Cristian Craciun garanteaza ca toata procedura este legala. „Stiti ca secretul profesional ma impiedica sa va dau detalii despre acest dosar executional. Domnul respectiv a facut plangeri peste plangeri, insa dosarul isi va urma cursul firesc si legal. Sunt unele persoane care cred ca nu trebuie sa plateasca, niciodata, nimic, desi instanta de judecata spune altfel. Pot sa va garantez ca aceasta procedura este legala si corecta si vom continua sa ne facem treaba in acest caz”, ne-a declarat Cristian Craciun.