In plina iarna geroasa la Timisoara, cu ninsori abundente si temperaturi polare care au transformat bulevardele in autentice ulite desfundate, societatea Primariei Timisoara care se ocupa cu deszapezirea unei bune parti a orasului ar putea ramane fara utilajele care-i sunt atat de necesare in aceasta perioada.
Societatea „Drumuri Municipale” (SDM) este la un pas de a fi executata silit pentru o datorie de peste 300.000 de euro, dupa ce, in urma cu cateva zile, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat definitiv si irevocabil intr-un dosar in care drumarii Timisoarei au fost reclamati ca, in timpul unor lucrari la carosabil, din cauza fisurarii unei conducte de gaz, au provocat o explozie care a distrus complet o casa de pe strada Alexandru Vlahuta.
„Dupa aproape trei ani si jumatate de procese, Curtea Suprema ne-a dat dreptate, iar Societatea Drumuri Municipale va trebui sa plateasca pentru neglijenta muncitorilor sai. Era clar de la bun inceput ca familia care si-a pierdut casa in explozia de pe strada Alexandru Vlahuta trebuie despagubita, insa fosta administratie a orasului a preferat sa ne poarte prin procese, in speranta ca va putea aranja o sentinta favorabila! Nu s-a intamplat asa decat in apel, unde s-a comandat o hotarare asa cum s-ar fi comandat o cafea, dar influentii juristi ai Primariei nu au mai avut aceeasi putere si la Bucuresti. Recursul nostru a fost admis si vom incepe negocierile pentru plata despagubirilor, care se ridica la peste 300.000 de euro. In cazul in care nu vom ajunge la o intelegere, vom trece la executarea silita, iar Timisoara ar putea ramane fara utilajele de deszapezire chiar in aceasta perioada”, ne-a declarat avocatul Marian Ardelean.
De altfel, executarea silita a fost inceputa in urma cu un an, cand au fost vizate utilajele si mobilierul SDM, insa Primaria Timisoara a reusit sa suspende procedura inceputa de executorul judecatoresc Cristian Craciun in dosarul 81/30/2010, dupa ce au depus la dosar mai multe contracte de lucrari publice, care nu puteau fi executate fara utilajele in curs de sechestrare…
“Proprietarul casei distruse in explozie a murit asteptand plata despagubirilor!”
Dezastrul pe strada Alexandru Vlahuta nr. 10 s-a produs in ziua de 17 mai 2008, cand o echipa de muncitori de la „Drumuri Municipale” a venit sa execute lucrari de amenajare a carosabilului. Asa cum s-a intamplat in alte zeci de cazuri cand asemenea lucrari de mare risc au fost tratate cu indolenta proletara si fara toate avizele obligatorii, conducta de gaz metan a fost agatata cu cupa excavatorului si fisurata, ceea ce a facut ca in subsolul casei familiei Stoici sa inceapa acumularile de gaz.
„Am sunat la cei de la Gaz si la Drumuri Municipale si le-am cerut sa vina urgent la fata locului pentru a izola conducta din care iesea gazul. Mi-au raspuns ca o sa trimita pe cineva. in disperare de cauza, am incercat sa pun un dop la teava, insa nu am reusit mare lucru intrucat gazul avea presiune mare. Mi-am dat seama ca va urma o explozie si am intrat rapid in casa si mi-am scos in strada sotia si nepotica. Cred ca am avut zile, pentru ca, dupa cateva minute, s-a produs o explozie devastatoare, urmata de un incendiu. Tot ce am adunat o viata, s-a mistuit in cateva minute. N-am mai putut recupera nimic”, a relatat proprietarul casei distruse, Slobodan Stoici, in fata instantei de judecata.
Singura speranta ca situatia sa patrimoniala va reveni, oarecum, la normal era faptul ca imobilul, construit in anul 1970, era asigurat contra sumei de 100.000 de euro. Numai ca firma cu care era incheiat contractul, Asirom, a refuzat plata integrala a sumei cuprinsa in contractul AP 315581/07.06.2007, argumentand ca nefiind dauna totala, despagubirea nu poate fi decat partiala. Adica suma de 37.750 de euro, suma care, dealtfel, s-a si achitat.
„Suma asigurata reprezinta limita maxima in caz de dauna totala, situatie in care se propune demolarea, iar nu speta de fata. Conform expertizei intocmite de expertul Dorel Tarnoveanu, nu avem o dauna totala, ci partiala”, au spus la unison managerul Departamentului Daune al Asirom Timisoara, Ioan stefanescu, inspectorul daune Maria Iordache si juristul Laura Opris, adica reprezentantii societatii de asigurari care au fost trimisi la „negocierile” cu Slobodan Stoici.
In conditiile in care suma primita drept despagubire nu acoperea nici pe departe costul refacerii imobilului, familia Stoici a scos la vanzare ceea ce a mai ramas din imobilul distrus si terenul, dupa care s-a mutat intr-o casa a unor rude la Dumbravita. Ca o trista ironie a sortii, Slobodan Stoici a decedat anul trecut, la varsta de 79 de ani, dupa ce timp de trei ani a asteptat sa fie despagubit pentru pierderea casei.
„Mereu imi spunea ca, daca ar primi banii pe casa, macar o parte, s-ar duce sa se opereze la Viena. Suferea de cancer la esofag, iar medicii de-acolo au lasat sa se inteleaga ca o interventie chirurgicala l-ar putea face bine! Nu a mai apucat, desi ne-am straduit sa convingem conducerea SDM, pe viceprimarul Adrian Orza, ca, pana la urma, vor fi nevoiti sa plateasca imobilul distrus in explozie. Am redus pretentiile la 200.0000 de euro, insa Orza a fost impotriva despagubirii si a dispus ca procesul sa mearga pana la capat. Au cheltuit cateva sute de milioane pe apel, cu un onorariu de lux pentru un expert adus de la Tg. Jiu, in tentativa de a demonstra ca nu SDM este de vina, ci furnizorul de gaz”, mai spune avocatul Ardelean.
In cele din urma, magistratii instantei supreme au rasfoit Legea Gazelor nr. 351/2004, unde, la articolul 96, se interzice tertilor sa efectueze lucrari in zona tevilor de gaz fara autorizatia operatorului de sistem. Iar echipa de interventie carosabil de la SDM nu a avut acel aviz…
„Trebuie sa discutam, pentru a nu ajunge la executare silita!”
In conditiile in care legea este atat de clara, se pune intrebarea fireasca: cum a fost posibil ca judecatorii Curtii de Apel Timisoara sa treaca peste drama unei familii careia muncitorii SDM i-au aruncat casa in aer si sa dea castig de cauza celor ce au provocat nenorocirea.
„Cand am aflat ca juristul Primariei isi bea cafeaua cu judecatorul Catalin Serban, presedintele completului care judeca dosarul nostru, mi-am dat seama ca vom pierde. Ce sa mai spun acuma, dupa ce domnul Serban a fost arestat in dosarul de coruptie legat de lichidarea Moldomin? As scoate in evidenta doar reaua-credinta a judecatorului care a redactat sentinta, Raluca Suciu, care a copiat masiv din raportul expertului adus de Primarie de la Tg. Jiu, unde cauza deflagratiei a fost aruncata in curtea EON Gaz Romania”, dezvaluie Ardelean.
De cealalta parte, directorul SC „Drumuri Municipale” SA Timisoara, Octavian Bulboaca, nu se angreneaza in discutii despre culisele proceselor in care este angajata societatea pe care o conduce, dar spune ca se va gasi o solutie pentru banii sa fie platiti.
„Nu stiu cum vom face, va trebui sa negociem o formula de rezolvare a litigiului pentru a nu ajunge la executare silita. De fapt, noi am fost in discutii permanente cu ei, cu reprezentantii legali ai familiei cu casa distrusa, dar cand e vorba de banul public, procesele trebuie duse pana la capat. A fost o hotarare confirmata si de Consiliul de Administratie. Vom vedea, trebuie informata si conducerea Primariei, pentru ca pentru decontarea unei astfel de sume din buget trebuie cerut acordul consilierilor locali”, ne-a lamurit Octavian Bulboaca.